Radi: DEsactivat
Radi:
km Set radius for geolocation
Cercar

Fira de la llavor
8 de maig de 2022

Fira de la llavor
8 de maig de 2022

Fira de la llavor<br /><strong>8 de maig de 2022</strong>

Fa deu anys que es plantava a la Muntanyeta de Roda de Ter la primera llavor d’una fira que encara és única a Catalunya i que s’ha convertit en referent en el sector de l’agricultura ecològica. Així ho recordava aquest dilluns a la tarda la regidora de Promoció Econòmica, Núria Arrebola, en la roda de premsa de presentació de la X Fira de la Llavor de Roda de Ter: “Estem doblement contentes, ja que la pandèmia ha remès i perquè estem de celebració grossa”.

La regidora va donar les gràcies al treball conjunt que s’ha fet durant tots aquests anys entre ajuntament i un equip de persones voluntàries que conformem la comissió organitzadora de la fira i va assegurar que es tracta “d’una fira singular i única encara a Catalunya”. Arrebola va explicar que la fira està alineada amb l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible, i considera que aquesta dècada serà “decisiva per lluitar contra el canvi climàtic, apostant per un creixement més sostenible”.

A la roda de premsa de presentació de la fira, també hi van assistir Marta Barniol i Berta Ordeix, membres de la comissió organitzadora de la fira. Elles van ser les encarregades de repassar la programació d’aquesta edició tan especial en la qual “toca fer festa grossa”. També van explicar el motiu del canvi de data de la fira, una les principals novetats d’aquesta edició. A partir d’ara la Fira es farà a principi de maig per adaptar-se al calendari agrícola de la comarca d’Osona, perquè a principis d’abril encara és una mica d’hora per començar a plantar el planter a la nostra comarca.

Per donar les gràcies als participants, talleristes, ponents, paradistes i a totes les persones que han participat en la fira, s’inaugurarà una exposició que porta per títol “10 anys fent créixer la llavor”. L’exposició va acompanyada d’un mural amb el mateix lema que s’està pintant a una de les parets de la nau de la Col·lecta, al peu de la Muntanyeta. El mural representa l’essència de la fira i és obra de les il·lustradores Karol Bernal i Ana Beatriz Reina, la qual també ha dissenyat el cartell.

Els actes començaran el dia 7 de maig al matí amb “El recorregut botànic de l’Esquerda: fustes cremades i llavors per reconstruir el paisatge de l’Esquerda” i “Taller per identificar llavors arqueològiques”, a càrrec de la paleobotànica Carme Cubero. A la tarda, hi haurà la xerrada inaugural amb la jornada tècnica PATT (Pla Anual de Transferència Tecnològica) amb el títol “L’alimentació ecològica i la salut”, a càrrec de la doctora en enginyeria agrònoma per la Universitat Politècnica de València i catedràtica de l’àrea d’Edafologia i Química Agrícola, Dolores Raigon Jiménez. A continuació, es farà la inauguració de l’exposició de fotografies dels deu anys de la fira. La jornada es tancarà amb un tastet de plats elaborats a càrrec d’en Jordi Coromina de l’Horta de Tavertet.

Pel que fa al diumenge 8 de maig, la fira es portarà a terme de 10 a 14 h i de 16 a 19 h, a la zona de la Muntanyeta. També ocuparà un tram de la carretera, la qual cosa obligarà a desviar el trànsit rodat durant les hores que duri la fira.

En aquesta edició, hi haurà 24 parades més 2 foodtrucks (camions de cuina sobre rodes). La fira i les activitats previstes s’han pensat de manera que convidi als visitants a passar-s’hi tot el dia. Durant tot el diumenge, i com a cada edició, hi trobarem els diferents espais relacionats amb els productes agroecològics, artesanals i de proximitat.

Hi haurà l’espai Intercanvi de llavors i derivats, on tothom qui vulgui podrà intercanviar llavors, planters… que portarà la gent del Banc de Llavors de Roda. El Banc de Llavors també organitzarà una visita a l’hivernacle i al bosc comestible. També hi haurà l’espai Fira’t, un mercat amb parades de venda de planter, plantes, llavors i plançons d’arbres fruiters i també de productes ecològics, naturals i artesanals.

L’Espai Tasta’m acollirà el servei de bar de la fira, on els assistents podran tastar productes ecològics i de proximitat.
A l’Espai Aprèn hi hauran xerrades i conferències sobre agricultura natural i ecològica i tallers, entre altres, amb la gent del Parc de les Olors o un de cosmètica natural.

A l’Espai Gaudeix, espai de tallers i activitats diverses, enguany tornarem a tenir la tradicional passejada guiada amb l’Herbolari de Sau per la Muntanyeta i un show-cooking amb productes de la comarca.

Pels nens, tornarem a tenir el carro de contes de la Diana Kerbelis, un taller per fer receptes amb fruites i un espai amb jocs i activitats. També hi haurà l’Espai Llavor, un espai on els més petits sempre acompanyats per un adult, podran experimentar amb elements naturals i relacionats amb la fira juntament amb les educadores que portaran l’espai.

I finalment, tornem a recuperar el Concurs de Conserves, després de 2 anys sense poder-ho fer.

La Fira de la Llavor torna a repetir col·laboració amb el Grup Fotogràfic de Roda i Les Masies (GFRM). Durant els dies que duri la fira, es podrà participar en el concurs d’Instagram amb fotos de la fira i dels actes. La foto guanyadora l’escollirà un jurat format pel GFRM. També es comptarà amb la col·laboració de la Residència de Can Planoles.

La Fira de la Llavor continua tenint per objectiu reivindicar el patrimoni agrari local. És una fira que contribueix a la recuperació, difusió i revalorització de les llavors locals, o tradicionals. També afavoreix el contacte entre productors i consumidors. I fomenta la cooperació entre pagesos i artesans que produeixen aliments ecològics i de proximitat.

Informació de l’activitat

DATES: 8 de maig de 2022
LLOC:  Roda de Ter
ORGANITZA: Ajuntament de Roda de Ter
PROGRAMA D’ACTIVITATS EN PDF

 

 

Comentaris 0

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb

thirteen + seven =

Pre-sale Questions